Nieuws

Hypotheek voor ouderen: 55-plusser domineert koopmarkt

Oudere huizenkopers zitten op rozen. 55-plussers mengen zich veel actiever op de huizenmarkt dan veel andere leeftijdscategorieën. Niet verwonderlijk: net als ieder ander profiteren ze van de lage hypotheekrente, maar ze nemen ook nog eens forse overwaardes mee. Een hypotheek voor ouderen is zo goedkoper dan ooit.

Wat beweegt de ouderen? Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2015 zijn er dit jaar 14% meer hypotheken gesloten voor 55-plussers. In andere leeftijdsgroepen neemt het aantal kopers juist iets af. Hypotheken voor ouderen zijn goedkoper, de keuzevrijheid in huizen is groot. Zeker in vergelijking met jonge kopers.

Het effect van overwaarde
Jonge starters hebben last van de stijgende huizenprijzen. Vooral in de grote steden lopen de huizenprijzen door schaarste hoog op. 55-plussers hebben daar minder problemen mee, omdat zij vaak hun vorige huis duurder verkocht hebben. Als ze die overwaarde ook in hun nieuwe huis steken, profiteren ze bovendien van een rentekorting.

Als je slechts een deel van de woningwaarde met een hypotheek financiert, wordt dat beloond met een rentekorting. De kans dat de bank verlies maakt als het huis gedwongen wordt verkocht, is immers veel kleiner. Hoeveel dat scheelt? De laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast (geen NHG) bedraagt momenteel 2,09%. Hoef je maar 70% van de woningwaarde te financieren, dan bedraagt de hypotheekrente nog maar 1,61%.

Hypotheek na pensionering?
Een hypotheek afsluiten is ook gewoon mogelijk na de pensioenleeftijd. Vanaf 57 jaar zijn banken echter ook verplicht om te kijken naar het pensioeninkomen. Als het inkomen voldoende blijft om ook na pensionering de hypotheeklasten te kunnen dragen, dan kun je gewoon een financiering krijgen.

Hou er overigens rekening mee dat de belastingtarieven voor gepensioneerden lager zijn dan voor niet-gepensioneerden. Dat betekent enerzijds dat je minder afdraagt, maar anderzijds krijg je ook minder terug uit de hypotheekrenteaftrek.

Waar verhuizen ouderen naartoe?
Ouderen trekken naar de stad. Als de kinderen het huis uit zijn, wordt de stad met alle faciliteiten en culturele instellingen weer aantrekkelijker. Dat is zichtbaar in Amsterdam en Rotterdam, maar ook in kleinere steden zoals ‘s-Hertogenbosch. Ten opzichte van vorig jaar verhuisden daar ruim twee keer zoveel 55-plussers naartoe.

Zelfs starters onder 55-plussers
Opvallend genoeg zijn onder de 55-plussers ook starters te vinden. Mensen die hun leven lang gehuurd hebben, maar toch besluiten om de overstap te maken naar een koopwoning. Volgens de hypotheekketen gaat het dan voornamelijk om ouderen die ingaan op het aanbod van hun woningcorporatie om hun huurwoning over te kopen. Door de lage hypotheekrente is dat aantrekkelijk geworden.

Er bestaan nogal wat misverstanden over het kopen van een huis als je gepensioneerd of bijna gepensioneerd bent. Met een stabiel inkomen kun je echter gewoon een hypotheek krijgen, zeker na de verkoop van je vorige huis. Benieuwd naar je mogelijkheden? Wij helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

T 058 29 910 15
M info@benshypotheekhuis.nl