Nieuws

Let op bij aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters die nog een aflossingsvrije hypotheek hebben, doen er verstandig aan om nu al na te denken over het moment dat hun hypotheek afloopt.

Wanneer een aflossingsvrije hypotheek afloopt kunnen de maandlasten opeens flink oplopen, doordat bij een nieuwe hypotheek wel moet worden afgelost. Ook kan de hypotheekrenteaftrek wegvallen, stelde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag. De rente is maximaal dertig jaar aftrekbaar.

Mensen moeten verder rekening houden met een eventuele inkomensdaling vanwege bijvoorbeeld pensionering. Dat kan gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheek en de mogelijkheid om die te verlengen.

Het is volgens de banken mogelijk voor de bezitters van zo’n oude hypotheek om tijdig maatregelen te nemen. Zo kunnen ze besluiten om periodiek af te lossen of vermogen op te bouwen.

De Nederlandsche Bank (DNB) schatte eerder dat ongeveer 35 procent van de Nederlandse huiseigenaren een hypotheek heeft die volledig aflossingsvrij is. In veel gevallen gaat het hier overigens wel om mensen die waarschijnlijk niet snel in de problemen zullen komen, omdat de waarde van hun huis hoger is dan hun hypotheek.